הכול החל בבוקרו של יום רגיל לגמרי. בועז בן ה-12 קם והתארגן לבית הספר. לא ציפו לו דברים מיוחדים, סיפרה אמו, חוץ ממבחן בתנ”ך. כבר בהתארגנות הבוקר שמה האם לב שבועז איטי יותר מכרגיל. בועז הוא תלמיד מצטיין במקצועות ריאליים ומתקשה עם תחומי לימוד יותר “עמומים”, לדבריו.
כששמה לב שהילד חיוור שאלה אותו האם כיצד הוא מרגיש. בועז סיפר שבקושי ישן בלילה, סיפר על כאבי בטן שמלווים כבר שבוע, ודיווח על פעימות לב מהירות.
צריך להרגיע ולעבור הלאה
פתאום זה קורה. זה מכה בבטן. בלי הכנה מראש ובלי שחשבת שאתה תהיה מההורים האלה. פתאום לילד שלך יש הפרעת חרדה. כל המחשבות הקשות ביותר יורדות לנו מהלב לבטן ועולות למוח וחוזר חלילה. לופ חוזר של מחשבות אימה ופחד לגבי עתידו של הילד ולגבי עתידנו שלנו.
עכשיו נעצור! הכל בסדר. התפרצות החרדה נקראת- “התקף חרדה” מפני שהוא תוקף וגם מפני שהוא מופיע לתקופה.הוא לא לתמיד. צריך להרגיע את ההתפרצות לחזק את הילד ולעבור הלאה.
בחזרה לסיפורו של בועז: ההורים התגייסו מיד לבדוק מה אפשר לעשות, שכן הילד לא הסכים ללכת לביה”ס ולא הסכים להישאר לבדו בבית או אצל סבא וסבתא.
הוא היה מבועת.
ההורים טלפנו לרופא המשפחה, שהפנה לפסיכיאטר ילדים, שזימן אותם אליו עוד באותו היום. אחרי האבחון קיבלו את ההצעה הטיפולית – תרופות.
בשלב זה הם התקשרו לשאול אם יש לי משהו אחר להציע.
הקשר בין פחד והיחלשות מערכת החיסון
הם הגיעו אליי למחרת בבוקר, לאחר שהילד שוב עבר לילה של ביעותים. המפגש הראשון כלל אבחון והתחלת טיפול מיידית.
היה ברור שיש קשר בין הופעת הסימנים והמבחן.
מפתיע כמה ילדים סובלים מפחדים דומים. בואו נבין את המנגנון – כל הופעת מחלה משמעותית המקור שלה הוא בהחלשה של מערכת החיסון, שאמורה לחסן את גופנו מפני מחוללי מחלה חיצוניים, וירוסים, חיידקים, ויחד עם זה לחסן את גופנו מפני צמיחה של תאים לא בריאים – מערכת החיסון הפנימית יודעת לזהותם ולהשמידם. (זו המערכת שבכישלונה יתפתחו גידולים מסוגים שונים.)
למערכת החיסון יש עוד תפקיד – לחסן את מצבנו הנפשי ובמצבים שונים לעודד את המערכת לעצור ולעכל את העומס, כדי להקל על המקומות בגוף שסופגים את המתח. כולנו מכירים את אזור העורף והשכמות התפוסים בתקופות של מתח וכדומה.
מתח ולחץ הם דברים שמעמיסים משקל רב על המערכת. במיוחד אצל ילדים שעדיין לא מנוסים בנשיאת משקל כבד. יש שיפתחו בשלב זה שפעת, שתשכיב אותם במיטה לכמה ימים בהם הגוף יאגור מחדש כוחותיו. ויש שיאבדו את קולם לכמה ימים מאותה סיבה או שהגב שלהם יתפס ולא יוכלו לזוז. גם התקף אסתמה יכול להיות סימן למתח, וכך גם הפרעת חרדה.
בועז הגיע למצב הזה בגלל המתח בו היה שרוי כשהתכונן למבחן בתנ”ך. חשוב להבין שאת מערכת העומס יצר בועז לעצמו, להורים בדרך כלל אין יכולת להשפיע בשלב זה.
וכך הגיעו הילד והוריו לקליניקה- מעורערים, עייפים ומפוחדים. השיחה קלחה עם ההורים והיתה מאתגרת עם בועז. אמנם הילד קימץ במילים אבל ניכר היה שיש לו מטרות ברורות ונכונות להשקיע כדי להשיגן. שהוא צריך מסגרות ברורות וקשיחות ושם הוא מסתדר בחופשיות, אבל שהמציאות שנוצרה היתה כזו שבלבלה אותו וגרמה לתחושת רעידת אדמה – הוא הרגיש שאין לו במה להיאחז. וזה מאד הפחיד אותו.
כיצד מחזקים את המערכת
פחדים יכולים להיות מפני אירוע מסוים, כמו אצל בועז, או בגלל ביקור במקומות מסוימים או בגלל פגיעה גופנית בילד או במישהו שקרוב אליו.
פחדים עמוקים קשורים ברפואה הסינית למערכת ההשרדות. אותה מערכת שיודעת להתמודד עם איומים קיומיים. בגלל עומקה של המערכת הזו ההשפעה של חיזוקה אינה באה לידי ביטוי באופן מהיר והרי אנחנו צריכים שינוי מיידי – ולכן יחד עם חיזוק המערכת הזו חייבים לתת תשומת לב למערכת שמספקת כוחות עכשיו.
המערכת המיידית היא מערכת הנשימה ומערכת העיכול.
הרפואה הסינית פועלת בעיקר דרך הגוף ולכן מטפל מומחה יודע לבחור את נקודות הדיקור שיסייעו לכוון כוחות ולמלא את החללים שעוצמתם משנה את המצב. הדיקור הסיני ייחודי ברמת הדיוק שלו. כל נקודת דיקור היא ייעודית ומטרתה ממוקדת להפניית משאבים של הגוף לטובת המקום החלש, כדי לחזק את הילד ולהחליש את תחושת הפחד והחרדה.
נקודות הדיקור שנבחרו עבור בועז תמכו במערכת ההישרדות ובמקביל חיזקו את מערכת הנשימה והעיכול. בין השאר, ביקשתי מבועז לבצע שתי הליכות של ארבעים דקות ביום עם אחד מהוריו ולהקפיד על תפריט שנתתי לו.
הטיפול והמסגרת הברורה והבטוחה גרמו לבועז הרגעה מיידית.
בועז חוזר לתפקוד רגיל
המפגש השני התרחש כעבור יומיים. בועז הגיע במצב שונה לחלוטין.
מיד אחרי המפגש השני בועז חזר לתפקוד נורמטיבי מלא. נפגשתי עם בועז 4 פעמים במשך שבועיים, ואחר כך במפגש שבועי במשך שבועיים נוספים, ופעם נוספת כחודש אחרי.
המשבר עבר לחלוטין ובועז יצא מחוזק, בעל בטחון ועם ניסיון והצלחה להתגבר.הוא יודע היום שאם יהיה אירוע נוסף הוא חזק מספיק כדי להתגבר עליו. וכמו שאמר כשנפרדנו – “בכל מקרה, אם צריך אני יודע שאתה פה”.